Barion Pixel
Gyümölcsfák, szőlők, bokrok gondozása télen is!

Gyümölcsfák, szőlők, bokrok gondozása télen is!

Gyümölcsfák, szőlők, bokrok gondozása télen is!

Télen sok kertész hajlamos megpihenni, gondolván, hogy a hideg hónapokban a kert gondozása szünetelhet. Azonban a téli időszak kiváló alkalom a gyümölcsfák, szőlők és bokrok gondozására is. Miért kulcsfontosságú a növények téli gondozása? Milyen feladatokat kell elvégeznünk, hogy egy egészséges és termékeny kertünk legyen tavasszal?

Téli gondozás fontossága

Betegségek és kártevők elleni védelem

A hideg időjárás nem csak az embereket érinti, hanem a növényeket is. A téli hónapokban a növények gyengébbé válnak, és hajlamosabbak lesznek különféle betegségekre és kártevőkre. A téli gondozás során végzett munkálatok segítenek minimalizálni ezeket a kockázatokat, és elősegítik a növények ellenálló képességét. Ilyenkor szedjük le a moníliás részeket, elhalt, beteg ágakat.

Segítsük a tavaszi virágzást

A megfelelő téli gondozás lehetőséget ad arra, hogy a növények frissen hajtsanak tavasszal. Az egészségügyi metszés, a trágyázás és a megfelelő vízellátás a téli hónapokban segítik a növényeket abban, hogy erős és egészséges állapotban legyenek, így gyönyörű virágokkal hozzájárulnak a tavaszi kert látványához.

Terméshozam növelése

Szintén kulcsfontosságú kérdéskör a gyümölcsfák és szőlők esetében a terméshozam növelés. A megfelelő metszés és trágyázás segít a növényeknek a megfelelő helyre koncentrálni az energiájukat, így a termés minősége és mennyisége is javul.

Téli munkálatok, amiket feltétlenül el kell végeznünk

Metszés: Távolítsuk el a beteg, károsodott vagy túlságosan sűrű ágakat. Ez segít a növényeknek több napfényhez jutni, csökkenti a betegségek kockázatát és elősegíti a jó légáramlást. Egy jó minőségű vágószerszám mindig sok időt spórol meg. Erre ajánljuk webshopunkban is található Barnel, kiváló német minőségű metszőollóinkat, ágvágóinkat.

Trágyázás: A téli hónapokban a növények pihennek, de mégis szükségük van tápanyagokra. Kifejezetten a gyümölcsfákat és szőlőket trágyázzuk meg, hogy tavasszal tápanyagdúsan és egészségesen hajtsanak ki. Ne használjunk akármit. A 100%-os szerves trágya a későbbiekben sokkal kifizetődőbb. Webshopunkban is fellelhető TRIBU szarvasmarha pellet nedvesedés hatására könnyen oldódik és a gyökerek számára azonnal hasznosíthatóvá válik.

Vízellátás: Télen is fontos a megfelelő öntözés. Ellenőrizzük, hogy a növények ne száradjanak ki, főleg a cserepes növényink, de közben ügyeljünk arra is, hogy ne legyen túlzottan vizes, mivel az rothadást okozhat a gyökerekben.

Védekezés betegségek ellen: Talán ilyenkor a legfontosabb, hogy ellenőrizzük a növényeket betegségek vagy kártevők szempontjából. Ha észlelünk valamilyen problémát, alkalmazzunk megfelelő védekezési módszereket. Tavaszi lemosó permetező cikkünkben több biostimulátort és lombtrágyát is ajánlunk a különböző fázisokra.

A gyümölcsfák, szőlők és bokrok téli gondozása létfontosságú a növények egészségének és a tavaszi virágzásnak a támogatása érdekében. Az elvégzett munkálatoknak köszönhetően tavasszal élvezhetjük a virágokat és a gazdag termést a kertünkben. Ne hagyjuk figyelmen kívül a téli gondozást, hogy kertünk egészséges és gyönyörű legyen!

A Kisfái Ökokert webshopjában a cikkben ajánlott technológiákat megtalál!

MENÜ
KISFAI ÖKOKERT