Barion Pixel

HASZNOS ROVAROKAT CSALOGATÓ EGYNYÁRI VIRÁGFAJOK

HASZNOS ROVAROKAT CSALOGATÓ EGYNYÁRI VIRÁGFAJOK

Bizonyos virágfajok riasztják, mások vonzzák a rovarokat.

Ugyanakkor számtalan olyan természetben előforduló ragadozó és parazita rovar létezik, melyek megakadályozzák a növényi kártevők populációinak túlszaporodását, ezzel segítve a rovarfauna egyensúlyi helyzetben tartását.

A biológiai növényvédelemben is szaporított rovarokat az alábbi fő csoportokba sorolhatjuk:

  • parazita darázsfajok Ichneumonoidea sp Cynipoidea sp Chalcidoidea sp
  • fürkész legyek Aphidius sp., Aphidoletes sp
  • ragadozó poloskák Orius sp
  • zengőlegyek Syrphidae sp
  • zöld fátyolkák Neuropterida sp
  • rablópoloska félék Phymata spp
  • katicabogarak Coccinellidae sp
  • hunyópókok, vadászpókok, rákpókok Sparassidae sp
  • ragadozóatkák Phytoseiidae sp Amblyseius sp

A hasznos rovarfajok védelme, szaporodásuk zavartalansága érdekében védeni kell őket a rovarölő szerektől. (Bioracionális növényvédelem)

Számtalan olyan természetben előforduló ragadozó és parazita rovar létezik, melyek megakadályozzák a növényi kártevők populációinak túlszaporodását így a rovarfauna egyensúlyi helyzetben tartását.

A biológiai egyensúlyi helyzet kialakítása mellett a hasznos rovarpopulációk nagy szerepet játszanak a termést hozó virágok beporzásával is.

A hasznos rovarok életfeltételeinek támogatásához a pollent adó virágforrások elengedhetetlenül szükségesek, mert a hasznos rovarok bizonyos életszakaszaiban zömében virágpollennel és nektárral táplálkoznak.

Például több parazita darázsfaj lárva stádiumban, de jónéhány másik imágó formában is nektárral táplálkozik. A folyamatosan virágzó pollenadó virágfajok nemcsak a ragadozó rovarok fennmaradásában segítenek, de növelik azok élettartamát és tojástermelésükre, szaporodó képességükre is jó hatással van.

A hasznos rovarokat csalogató egynyári virágkeverékek fejlesztésének egyik fontos célja a pollen és nektár folyamatos rendelkezésre állása az egész tenyészidőszakban.

Mivel a hasznos rovarok mérete és szájszervük szerkezete jelentősen különböznek egymástól, ezért nem minden virágfaj pollentermése egyformán hozzáférhető (vagy alkalmas) mindegyik hasznos rovarfaj fennmaradásához.

A virágkeverék összeállításakor nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a keverék sokféle különböző és gazdagon virágzó, jó pollenadó növényből álljon össze. A virágfajoknak különböző virágzási periódusaik, virágzat méretük, virágformájuk (pl. cső alakúak) és a színösszetételük legyen annak érdekében, hogy a lehető legtöbb rovarnak legyen kedvező táplálék.

Számos virágmag keveréket állítanak össze és kínálnak vetőmagkeverékeket a beporzó rovarok csalogatására, de ezek a keverékek nem mindig felelnek meg egy-egy adott specifikus célnak (pl. dinnyefélék beporzásához vagy bizonyos kultúrák rovarbiológiai egyensúlyának fenntartásához) és nem feltétlenül alkalmasak bizonyos régiók környezeti és éghajlati feltételeinek.

A célnak legmegfelelőbb keverék kiválasztása mellett arra is ügyelni kell, hogy klimatikus és talajviszonyok szempontjából a keverék az odaillő fajokat tartalmazza.

A növényfajok kiválasztásakor a legfontosabb cél a virágzás bőségének és változatosságának maximalizálása mellett az is fontos tényező, hogy az adott fajok (különösen a homokos talajokon) gombás-baktériumos betegségekre (pl. Rhizoctonia) lehetőleg ne legyen érzékeny.

VIRÁGZÓ NÖVÉNYEK ROVAROK CSALOGATÁSÁRA

A rovarcsalogató növényeket tavasszal (február végétől június végéig kell elvetni, ügyelve a fajok fagyérzékenységre.

Bizonyos keverékben lévő magvak jelentősen különböznek egymástól, megnehezítve a mechanikus vetőgép használatát. Sávos vetés esetén a vetőmagot célszerű száraz tőzeggel keverni és az előkészített magágyat kézzel bevetni. A keveréket enyhén be kell tömöríteni a talajba öntözés előtt. Mivel néhány virágfaj magja apró méretű, ezért ezeket a fajokat nagyobb mennyiségű tőzeggel kell vetni, így egyenletesebb lesz a magvak elosztása.

GYOMNÖVÉNYEK HELYETT VIRÁGOSKERT

Ideális esetben az összeállított virágkombináció legyen, könnyen hozzáférhető, könnyen termeszthető, az első virágok minél előbb hozzanak virágot és legyenek benne olyanok, amelyek a fagyokig folyamatosan biztosítanak pollent a rovaroknak.

Az egynyári fajoknak az évelő virágokkal szembeni nagy előnye, hogy gyorsabb a virágképzésük és a magot szétszórják.

Így a következő években jó eséllyel gyomnövények helyébe virágzó növények lépnek, ami pontosan egybeesik a gazda céljával: túlszaporodó gyomnövényeket váltsák fel a rovarokat csalogató és tápláló egynyári virágfajok.  Célszerű a kerti virágokhoz őshonos gyógynövény fajok magját is hozzákeverni, mert bizonyos gyógynövény fajokról (pl. kamilla) is szívesen gyűjtenek pollent a rovarok.

VETŐMAG KEVERÉKEK

Jónéhány Kutató Intézetben és termesztő üzemben is végeznek vizsgálatokat, hogy melyek azok az egynyári virágfajok, amelyek leginkább vonzók a hasznos rovaroknak és melyek azok, amivel a káros rovarokat egy helyre lehet csalogatni.

A legsikeresebb egynyári virágmag kombinációk Pl. KATICA virágmix jelentősen növelik a rovarragadozók csoportjainak megjelenését, mely a BIORACIONÁLIS és  IPM (Integrated Pest Management) technológiákban rendkívül nagy jelentőségű technológiai elem.

A KATICA rovarokat csalogató egynyári virág keverékbe olyan őshonos fajokat válogattak össze, amit március-május időszakban kell elvetni, nyáron magot hoznak, ősszel elszórnak, majd a következő tavasszal újra kikelnek, tehát már egyszeri magvetés után is a terület képes megújulni és átalakulni, átvenni a szerepet az uralkodó gyomnövényektől.

Kötött és laza szerkezetű homokos talajokon is könnyen termeszthető, június elejétől október végéig virágoznak és minimális ápolást igényelnek (főleg homoktalajon rendszeres öntözést és gyomtalanítást igényelnek a telepítés évében).

KATICA EGYNYÁRI VIRÁGMAG KEVERÉK

24 különböző egynyári virágfajból összeállított egynyári virágmag keverék.

KATICA rovarokat csalogató egynyári virág keverékbe olyan virágzó növényeket válogattunk össze, amelyek nagy segítséget jelentenek a rovarvilág biológiai egyensúlyi állapotának kívánatos létrejöttéhez és tartós fenntartásához.

A KATICA virágmag keverékben gondosan összeválogatott virágzó növények a szezon teljes szakaszában táplálékot (pollent, virágport) biztosítanak a beporzó és pollennel (is) táplálkozó hasznos rovaroknak, ugyanakkor bizonyos virágzó növények pollenjével nagy biztonsággal csalogathatók a termesztői szempontból káros rovarok mint pl virágtripszek, levéltetvek, darazsak és poloskafélék.

A KATICA virágmag keverékben olyan virágfajok is megtalálhatók, melynek segítségével a darazsak (Vespidae, Polistes dominula) és vándorpoloskák különböző változatai (pl. Nezara viridula) csalogatására, begyűjtésére is kiválóan alkalmas.

Kipróbáltuk, működik!

Sokáig egyesével ültettük a virágokat a konyhakertbe és a virágoskertbe. Vártuk, hogy elszórják a magukat, de azok következő évben sajnos nem keltek ki. Kipróbáltunk számtalan csomagolt magot, mixet, de a várt hatás elmaradt. A tavalyi évben kipróbáltunk egy új mixet, melynek már a neve is megtetszett. A Katica Virágmixben olyan hasznos virág, fűszer- és gyógynövény van, amiket hasznosíthatunk, nemcsak a konyhakertben, hanem a virágágyásokban, szegélyekben, sziklakertekben, balkonládákban is.

A bemutató videó hasznos segítség a virágszegély telepítéséhez. Ha érdekel, hogy néz ki egy ültetvényben, nézd meg a videót, és tervezd meg a Te kertedben is!

A kert olyan elfekvő, mozgatatlan területén kell kialakítani a méhlegelőt, ahol szegélyként, vadlegelő, vadföld, nagyobb területen vetett takaró- és zöldtrágyanövény, köztes növényekként zavartalan rengeteg rovarnak nyújt táplálkozó- és lakóhelyet, gondoljunk csak a pókfélékre, illetve folyamatos virágporgyűjtési lehetőséget biztosít rovar számára. Táplálkozási lehetőséget biztosít minden beporzó rovar számára.

TELEPÍTÉS, ELHELYEZÉS

A KATICA virágmag keveréket a termesztő területen kívüli öntözhető sávban, vagy az ültetvény járósoraiban kell elhelyezni.

Csak az első évben kell gyommentesen tartani, mert a következő évben a virágfauna átveszi a helyet a gyomnövényektől.

MAGVETÉS

Tápanyaggal feltöltött, lehetőleg öntözhető, 1 m-es sávokba. A virágkeverék 1-2 év alatt átveszti a helyet az uralkodó gyomoktól.

VETŐMAG IGÉNY

60-80 gramm/100 m2

Termékajánló

MENÜ
KISFAI ÖKOKERT