Barion Pixel
A málna metszése januárban – Milyen betegségektől óvhatjuk meg ilyenkor?

A málna metszése januárban – Milyen betegségektől óvhatjuk meg ilyenkor?

A málna metszése januárban – Milyen betegségektől óvhatjuk meg ilyenkor?

Az év első hónapjai ideális időszakot kínálnak a kertészeti teendők elvégzésére, és ebbe beletartoznak egyes növények metszése is. Az éveleji hónapokban végzett megfelelő metszések hozzájárulnak a növények egészségéhez, virágzásukhoz és termésük mennyiségéhez is. Januárban, februárban ahogy engedi az időjárás, érdemes a málnát és a köszmétét is megszabadítani az elhalt ágaktól, mivel korán kezdenek rügyezni.

Miért fontos a januári metszés?

Mondhatjuk azt is, hogy kulcsfontosságú, mert ebben az időszakban a növények nyugalmi állapotban vannak még, ami lehetővé teszi számunkra, hogy károkozás nélkül megszabadítsuk az elhalt ágaktól a növényeket. Ebben az időszakban még könnyebben gyógyítja az esetleges sebeket. Ezenkívül a hideg téli hónapokban a növények anyagcseréje is alacsonyabb, így a metszés kevésbé stresszes számukra.

Általános metszési tippek

Elhalt és sérült ágak eltávolítása: Távolítsuk el azokat az ágakat, amelyek betegségnek vagy sérülésnek vannak kitéve. Ez javítja a növény általános egészségét és megelőzzük a betegségek terjedését.

Formai metszés: Ilyenkor a növény formáját is megigazíthatjuk, különösen gyümölcsfáknál és bokroknál fontos. Ez nemcsak esztétikailag teszi vonzóbbá a növényt, hanem segíti a megfelelő napfény és levegő keringését is.

Hosszú hajtások visszavágása: Sok növény, mint például a szőlő, a rózsa, fekete szeder hajlamosak hosszú hajtásokat nevelni, ezeknek a visszavágásával serkentjük az új növekedést és javítjuk a virágzási teljesítményét is.

A málna metszésének fontossága

A málna januári, februári metszése kiemelten fontos a jó terméshozam és a növény egészségének szempontjából. Hajlamos a túlzott elágazásra, ami csökkentheti a termést és nehezítheti a növény gondozását. Válasszuk le a régi, elöregedett hajtásokat, hogy helyet adjon az új növekedésének. Ezzel megelőzhetjük a betegségek elterjedését is, mivel a megfelelő levegőáramlás csökkenti a nedvesség és a kórokozók terjedését. A megfelelő metszéssel a málnának jobb terméshozama is lesz, és a gyümölcsök könnyebben hozzáférhetővé válnak a szüret során.

A málna leggyakoribb betegségei

Rozsda

Tünetei: a levelek alsó részén megjelenő vöröses-sárga, később fekete foltok, majd a levelek elszáradnak. A levelek összegyűjtésével és elégetésével megelőzhetjük a betegséget.

Hajtások elszáradása

Tünetei: gomba támadja meg a hajtásokat, melyeken július és augusztus között kékes foltok jelentkeznek, és idővel egyre jobban növekednek. A végek elszáradnak, a levelek lehullnak és az ágak kérgén mély sebek jelentkeznek. A fertőzött részek levágásával és elégetésével a betegséget kordában tudjuk tartani.

Szürkerothadás

Tünetei: a levelek szélein és a gyümölcsökön jelenik meg egy szürke, vattaszerű rothadás. Az érintett levelek elfonnyadnak, elfakulnak és rothadásnak indulnak. A fertőzött részeket vágjuk le és semmisítsük meg.

A málna leggyakoribb kártevői

Málnavessző-szúnyog

A málnavessző-szúnyog a legjelentősebb sarjkártevő. A nőstények a fiatal sarjak kérge alá rakják tojásaikat. A kikelő nyűszerű lárvák a kéreg alatti fás részeket szívogatják, aminek hatására barna, besüppedő foltok keletkeznek.

Málna gubacsszúnyog

A málna-gubacsszúnyog kártétele kevésbé veszélyes. A tünet egy 1-2 cm átmérőjű, karfiolszerű gubacs a száron.

Málnasodrómoly

A rügyfakadás idején kezdik el károsító hatásukat. A hernyók egy ideig a virággal táplálkoznak, majd meghúzódnak a bütykökben és téli álmot alszanak. Védekezésképpen tisztítsuk le a bokrokat az elöregedett ágaktól.

A Kisfái Ökokert webshopjában a cikkben ajánlott technológiákat megtalál!

MENÜ
KISFAI ÖKOKERT